Zasady prowadzenia poszczególnych czynności kontrolnych w siedzibie jednostki organizacyjnej Państwowej Inspekcji Pracy
Na terenie jednostek organizacyjnych PIP należy:
- przestrzegać higieny rąk,
- nie podawać ręki na powitanie,
- zachować bezpieczną odległość od innych osób min. 1,5 m,
- stosować osłony ust i nosa,
- stosować się do innych zasad określonych przez jednostki organizacyjne PIP.
Poszczególne czynności kontrolne będą prowadzone w wyodrębnionych i przeznaczonych do tego celu pomieszczeniach, z zachowaniem obowiązującego w jednostkach organizacyjnych PIP reżimu sanitarnego, tj.:
- dystansu fizycznego min. 1,5 m (stanowisko oddzielone od interesanta przegrodą, np. pleksiglasową),
- udostępnienia środków do dezynfekcji rąk,
- zapewnienia, w miarę dostępności, przepływowej dezynfekcji powietrza promieniowaniem UVC za pomocą opraw bakteriobójczych z funkcją wymuszonego przepływu powietrza,
- pomieszczenia (po każdym spotkaniu) są wietrzone oraz dezynfekuje się powierzchnie, z którymi mają kontakt osoby odwiedzające jednostki organizacyjne PIP.